Tym razem na zajęciach piekliśmy pierniki wg bardzo szybkiego przepisu. Jak zwykle było smacznie i świetnie się bawiliśmy. Poniżej przepis i fotorelacja z jednej poniedziałkowej grupy.
Produkty:
1 kg mąki
1 kostka masła
2 szklanki cukru (można mniej, jeśli ktoś nie lubi zbyt słodkich pierników)
40 g przyprawy do pierników (2 opakowania, ale można więcej jeśli ktoś lubi bardziej wyrazisty smak)
500 ml miodu (pół litrowego słoika)
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuścić w rondlu.
2. Do rozpuszczonego masła dodać miód, cukier i przyprawę.
3. Wszystko podgrzać w rondlu do uzyskania jednolitej masy (nie gotować!).
4. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną.
5. Do mąki dodać jajka i ciepłą masę.
6. Zagnieść ciasto (my skorzystaliśmy z robota planetarnego).
7. Od razu możemy przystąpić do dalszych czynności dzieląc ciasto na mniejsze porcje, które trzeba rozwałkować na ok. 3mm (przy rozwałkowaniu ciasta trzeba podsypywać mąką, aby ciasto nie przyklejało się do stolnicy).
8. Wykrawać kształty pierników dowolnymi foremkami.
9. Rozłożyć surowe pierniki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując ok. 1 cm odstępu między piernikami, aby podczas pieczenia się nie połączyły.
10. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni 10 min. Jeśli pierniki są cieńsze to trzeba piec krócej 8-9 min.
Najnowsze komentarze