Na listopadowym poniedziałkowym i środowym warsztacie kulinarnym tym razem piekliśmy pizzę. Do wykonania ciasta użyliśmy po raz pierwszy robot planetarny.  Przepis z Internetu, ale przez każdą grupę trochę zmodyfikowany. Pizza wszystkim bardzo smakowała (choć była nieco słona – chyba przez ser). Niemniej  jednak znów świetnie wszyscy bawiliśmy się w „Master Chefa”.
A oto przepis na pizzę:
Ciasto:
25 gram świeżych drożdży.
250 gram mąki,
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżka oliwy.
Przygotowanie:
Drożdże, cukier i ciepłą wodę wymieszać (rozczyn) i odstawić do wyrośnięcia (ok. 10 min), wymieszać mąkę z solą, dolać rozczyn, dodać oliwę i zagnieść ciasto, aż będzie odchodziło od ręki (można użyć robot). Pozostawić na ok. 10 min do wyrośnięcia. Z porcji utworzyć 2 kulki i rozciągnąć palcami (my użyliśmy wałka do ciasta) tak, aby ciasto nie miało dziur i nie było zbyt cienkie. 
Na ciasto wyłożyć odrobinę sosu pomidorowego (my użyliśmy gotowy), a następnie dodatki: pieczarki, wędlina, żółty ser (wiórki), itp. tu można fantazjować tylko nie dodawać ich zbyt wiele, bo wtedy pizza będzie zbyt wodnista.
Piec w nagrzanym do 250 stopni Celsjusza piekarniku przez ok. 10 min.
Smacznego!
 
W grudniowej odsłonie warsztatów pieczemy oczywiście pierniki. 
Czcionka
Kontrast