W pierwszych tygodniach kwietnia na warsztatach piekliśmy nic innego jak babki wielkanocne. Przepis otrzymałem od mojej teściowej, który dla dzieci okazał się bardzo prosty, a babka wszystkim bardzo smakowała.
Oto składniki:
5 jajek
1,5 szklanki cukru (może być mniej)
1 cukier wanilinowy
szklanki oleju
0,5 szklanki wody
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao (ewentualnie)
0,5 szklanki cukru pudru i jedna nieduża cytryna na lukier (ewentualnie)
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
2.Ciągle mieszając dosypywać po trochę cukier (również waniliowy).
3.Dalej mieszając dodać jednym żółtku.
4.Dolewać pomału olej i wodę ciągle mieszając.
5.Zwolnić obroty dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę.
6.Ewentualnie można podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao i wymieszać, a potem wlewać przemiennie raz białe raz ciemne ciasto i powstanie zebra.
7.Przelać do formy z kominem wysmarowanej olejem.
8.Piec w temperaturze ok. 170 o C z termoobiegiem  przez ok. 1 godzinę (sprawdzić patyczkiem czy ciasto się nie klei).
9.Babkę wyjąć z formy i można ją udekorować cukrem pudrem lub cytrynowym lukrem.
Życzymy smacznego!

Czcionka
Kontrast