W październiku ruszyła już III edycja warsztatów kulinarnych pod okiem pana Stanisława Tokarskiego. Tym razem gotowaliśmy zupę krem z dyni. Na początku dość sceptycznie do tego podeszliśmy, bo dynia, zupa krem brzmi to co najmniej obrzydliwie, ale wyszło rewelacyjnie. Nie wierzycie spróbujcie sami oto przepis:

1 dynia (najlepiej piżmowa)
2-3 kostki bulionu warzywnego
imbir w proszku i pieprz do smaku
pestki dyni lub słonecznika.
Sposób wykonania: 
Dynię umyć, obrać, oczyścić z gniazda nasiennego. Pokroić w kostkę (w miarę możliwości równą). Pokrojoną kostkę wrzucić do garnka i zalać zimną wodą (tak ze 2 cm nad kostką z dyni). Następnie gotować na małym ogniu z 15-20 minut od momentu zagotowania. Dodać kostki bulionu warzywnego oraz imbir i pieprz do smaku. Zestawić z ognia i całość zmiksować na jednolitą i kremową masę. Zupa krem powinna być gęsta, ale jeśli ktoś woli rzadszą to może dolać przegotowanej gorącej wody. Po przelaniu do talerza można posypać uprażonymi ziarnami słonecznika lub dyni. Nam bardzo smakowało mamy nadzieję, że Wam też. Smacznego!
Czcionka
Kontrast