W dniach 18, 19, 20 grudnia w klasach 1,2,3, 4 oraz 5 odbyły się warsztaty edukacyjne promujące zdrowe odżywianie.
Podczas trzydniowych spotkań z klasami od 1 do 5 prowadząca zajęcia, dietetyczka Ania Golińska skupiła się na kwestiach związanych z zasadami zdrowego żywienia i wpływem diety na zdrowie oraz samopoczucie. Omówiła znaczenie spożywania owoców, warzyw i produktów mlecznych dla naszego organizmu.
Ważnym tematem była świadomość dotycząca marnotrawienia żywności. Zostały omówione konsekwencje marnowania jedzenia oraz sposoby minimalizowania odpadów, co było dostosowane do poziomu wiekowego uczniów.
Zaprezentowaliśmy także proste sposoby planowania zdrowych posiłków i przygotowywania zdrowych przekąsek, aby dzieci mogły zacząć wprowadzać zdrowe nawyki żywieniowe już od najmłodszych lat.
Podsumowując, spotkania miały na celu nie tylko edukację odnośnie zdrowego odżywiania, lecz także promowanie świadomego podejścia do jedzenia i dbałości o środowisko naturalne.
Projekt został zrealizowany w ramach programu dla szkół prowadzonego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Najnowsze komentarze