W ubiegłym tygodniu tj. 24 i 27 października br. ruszyły warsztaty kulinarne. Tym razem postawiliśmy na zdrowie i uczniowie z klas IV-VIII piekli ciasteczka owsiane. Mogą stanowić świetną przekąskę lub nawet drugie śniadanie. Poniżej oczywiście przepis, bo warto spróbować tym bardziej, że są bez cukru i bez żadnych ulepszaczy, a smakują wybornie, jak samo zdrowie.

                Przepis
Produkty:

2 szklanki płatków owsianych górskich
2 szklanki innych produktów – proporcje wg uznania (siemię lniane, pestki słonecznika lub/i dyni, żurawina, rodzynki, różnego rodzaju orzechy, otręby pszenne lub żytnie, wiórki kokosowe, płatki migdałowe itp.)
400 g jogurtu naturalnego
2 jajka
można ewentualnie 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Wszystko wymieszać, uformować ciasteczka o średnicy ok. 5 cm i grubości ok. 1 cm i układać na papierze pergaminowym można dość blisko siebie, aby się tylko nie stykały. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20-25 min. w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Życzymy smacznego

Czcionka
Kontrast