Ruszyły warsztaty kulinarne w Połczyńskiej Jedynce.

W ramach Laboratoriów Przyszłości w ubiegłym roku szkolnym w świetlicy szkolnej powstał kącik kuchenny z pełnym wyposażeniem. Na początku października pomysłodawca i koordynator warsztatów, Stanisław Tokarski ogłosił nabór na zajęcia, do których zgłosiło się ponad 40 osób. Odbywać się one będą cyklicznie, co miesiąc i prowadzone będą w dwóch grupach. 
W poniedziałek (24.10.) oraz w środę (26.10.) odbyły się pierwsze zajęcia w myśl powiedzenia „Nie święci garnki lepią”, a raczej „Nie święci gotują i pieką”. Pierwsze wypieki, które wyszły z naszej kuchni to muffinki, które powstały wg następującego przepisu:
Składniki suche:
2 szklanki mąki tortowej
¾ szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki mokre:
1 szklanka maślanki
1/3 szklanki oleju
1 jako
Sposób przygotowania:
Składniki suche wymieszać w misce, w drugiej misce wymieszać składniki mokre. Suche składniki połączyć z mokrymi i dobrze wymieszać. Do formy na muffinki ułożyć papierowe bibułki i napełnić do połowy masą. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10 min. w 220 stopni C i 10 min. w 200 stopni C.
To była naprawdę pyszna zabawa, czego dowodem była wspaniała atmosfera na zajęciach, pochlebne komentarze uczestników warsztatów i pracowników szkoły, którzy stali się degustatorami. Na zakup produktów na te i najbliższe zajęcia przeznaczone zostały środki finansowe z Programu Profilaktycznego, za co bardzo dziękujemy.
Stanisław Tokarski
Czcionka
Kontrast